Silindir Kapağı Çatlak Belirtileri

Silindir Kapağı Çatlak Belirtileri

Silindir kapağı motorun yanma performansını koruyan ve bu anlamda motor performansını yüksek tutan çok önemli bir motor bileşeni olarak karşımıza çıkar. Enjektör, emme valfi ve yönlendirme valfi gibi unsurlar bu kapak üzerinde bulunur. Motorun daha verimli şekilde çalışması düşünülerek üretilen bu parça, motor bloğu üzerinde bulunur ve sağlam bir malzemeden yapılmış olan parçalardan biri olarak karşımıza çıkar.
Motor parçaları zamanla yıpranabilir, çatlayabilir hatta kırılabilir. Çok yoğun şekilde çalışan parçaların deforme olması oldukça normal bir süreçtir. Bu süreçte ise değişim konusunda alacağınız yardımlar motorun performansını oldukça olumlu şekilde etkileyecektir. Bu konuda belirgin şekilde karşımıza çıkan belirtiler;
 
  • Radyatör suyunda sızıntı
  • Yağ sızıntısı
  • Motorun tekleme yapması
  • Egzozdan çıkan beyaz duman
  • Motor performansında yaşanan düşüş
     
Şeklinde karşımıza gelir. Bu belirtilerden biri ya da daha fazlası bu süreçte karşınıza çıkabilir. Kapak çatlağından şüphelenen sürücüler bu konuyu aydınlatmak için uzman desteği alabilir.

Silindir Kapağı Çatlak Belirtileri

Silindir Kapağı Çatlağı Neden Oluşur?

Silindir Kapağı Çatlağı Neden Oluşur?

Silindir kapağı çatlak belirtileri takip edildiği zaman bu parçada olan sorunları anlamak ve çözüm konusunda adım atmak çok daha kolay olur. Aracın her bir parçasının önemli olduğunu kabul etmek ve araç performansını olabilecek en iyi noktaya taşımak önemlidir. Bazı hallerde aracın parça ve bileşenleri zarar göre bilir. Söz konusu silindir kapağı çatlağı olduğu zaman;
 
  • Soğutma sisteminde bulunan hava
  • Termostatın kapalı bırakılması
  • Devir daim pompasında oluşan hava
  • Aşırı motor ısınması
  • Kapağın çok sayıda taşlama işleminden geçmesi
     
Gibi durumlar bu tür sorunun kuvvetle muhtemel bir şekilde ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu tür sorunlar sebebi ile oluşan arızaların giderilmesinde donanımlı bir servisin katkısı kaçınılmazdır. Motorun daha kötü bir duruma gelmemesi için zaman kaybetmeden uzman desteğinin alınması gerekir.
 

Silindir Kapağı Çatlağı Neden Oluşur?

Silindir Kapağı Çatlağı Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Silindir Kapağı Çatlağı Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Silindir kapağı çatlak belirtileri varsa ve bu durumu tespit etme şansı buldu iseniz bu konuda sizin yapmanız gereken tek şey uzman bir servisin yardımını almak olacaktır. Parça tedarik ve başarılı değişimin adresi olan uzman servisler teknik imkânlarını ve yeteneklerini kullanarak bu tür sorunların üstesinden gelmektedirler. Aracın olması gereken performansa ulaşması için tamir ve değişim çalışmalarının bir an evvel devreye girmesi gerekir.

Silindir Kapağı Çatlağı Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Sıkça Sorulan Sorular

Silindir Kapağı Çatlağı Kaynak Olur Mu?

Silindir kapağı çatlağı, bazı durumlarda kaynak yöntemiyle onarılabilir fakat bu işlem hassasiyet isteyen bir işlemdir ve uzmanlık gerektirir. Çatlak yerinin temizlenmesi ve çatlağın kaynak yapılacak materyale uyumlu olması çok önemlidir. Kaynak işlemi, metalin özelliklerine ve çatlağın boyutuna göre yapılmalıdır. Bu işlemlerin ardından ek testler yapılması da uzman teknisyenler tarafından şiddetle tavsiye edilir.

Silindir Kapağı Bozuksa Ne Olur?

Silindir kapağı bozulduğunda, motorun sıkıştırma oranında düşüş meydana gelir. Bu durum motor gücünde azalmaya yol açar ve motorun yanma odasında sızıntılar meydana gelebilir ki bu durum yanmanın verimliliğini düşürerek egzoz gazlarında artışa neden olur. Bu arızalar uzun vadede pahalı onarımları gerektirebilir.

Silindir Kapağında Çatlak Varsa Ne Olur?

Silindir kapağında çatlak olması durumunda, motorun sağladığı verim düşebilir. Çatlaklar genellikle motorun soğutma suyunun yağla karışmasına sebebiyet verir, bu durum motorda aşırı ısınmaya ve yağın bozulmasına neden olur. Motorun içindeki basınç dengesinin bozulması sonucunda ise performansta düşüş ve yakıt tüketiminde artış meydana gelebilir.

Silindir Kapak Çatlak Testi Nasıl Yapılır?

Silindir kapağı çatlak testi, iki temel teknik ile yapılır: basınç testi ve floresan penetrant testi. Basınç testi, silindir kapağının sızdırmazlık ile ilgili niteliklerini kontrol etmek maksatlı yapılır. Silindir kapak, belli bir basıncın altında suya maruz bırakılarak sızıntı durumu incelenir. Floresan penetrant testinde ise, kapağın üzerine özel bir boya uygulaması yapılır ve ultraviyole ışık altında boyanın akıp akmadığı gözlemlenir. Gözle görülmeyen çatlakları tespit etmek açısından bu teknik oldukça başarılı sonuçlar verir.